MyterogFakta

Myter og fakta om hjerneskader

De mest udbredte myter i 2020 er stadig:

1. En hjerneskadet kan ingenting. Hjerneskadede er “grøntsager”, og dermed værdiløse. De er anbragt på en institution og sidder i en kørestol, savler, og virrer med hovedet med et himmelvendt blik, mens de udstøder uartikulerede lyde. En hjerneskadet ved det ikke selv. 

2. Man kan altid se, om folk har en hjerneskade.

3. Hjerneskader er uoprettelige, og de skadede kan ikke lære de ting igen, som de kunne før, og da slet ikke noget helt nyt.

4. Man behøver ikke respektere folk med hjerneskader, eller lytte til hvad de siger, idet der næppe kommer noget mere fornuftigt ud, end det man selv ved i forvejen.

-Derfor har man som tilskuer ret, ja nærmest en pligt, til at irettesætte og modbevise den skadedes argumenter, i alle sager.

Alle med en hjerneskade og deres pårørende, ved godt at disse myter er fake news, af værste skuffe. Men vi ved også, at myterne er særdeles udbredte i såvel de danske medier som i befolkningen. Når vi ved det, er det fordi  vi ofte møder dem, blandt de mennesker som vi kender, og som vi almindeligvis betragter som begavede og velinformerede.

Min mission er for det første, at bekæmpe disse myter, der begrænser alle. De forblænder ikke blot tilskueren, og udløser berøringsangst, men belaster også hovedpersonerne, der jo skal i gang med et fuldtidsprojekt i genopbygningen af det tabte.

Mytedannelsen om hjerneskader ligger dybt i vores kultur, så enhver der får en skade, ikke starter rehabiliteringen på et grundlag, der bygger på fakta. De fleste starter med berøringsangst ligesom tilskueren i kiggekøen,  og dermed på et falsk grundlag, der ofte stigmatiserer dem. I stedet for at lære en masse nyt, skal man allerførst begynde med at aflære myterne, fordi det er de koncepter vi fortolker og forstår alting igennem. Factfulness frigiver en særlig energi, som man aldrig kan få for meget af i en krisesituation. – Take the red pill! Se sandheden i øjnene, og forhold dig til det, der er din virkelighed lige nu.

Fænomenets stigmatiserende karakter, medfører desværre at mange ikke når ret langt i hjernens genopbygning, når systemet slipper dem. Ikke fordi deres skader er større, eller mere komplekse end hos de andre , men fordi deres tilgang til opgaven er hæmmet af falske forventninger.

Hvis du skulle være i den særlige situation, at kende en der har fået en hjerneskade, kan du med fordel læse bogen “Af Skade Bliver Man Klog.”

Den viden du får i bogen, kan du bruge til at blive en ressource for den ramte, og ikke blot en ven der forsvandt og dermed en yderligere belastning. 

Hvordan genopbygger man egentlig hjernens celler igen?

Umiddelbart kan en genopbygning af hjernen efter en skade virke uoverskuelig. Både for dig selv, og for de personer der vælger at støtte dig i genopbygningsfasen.

Hvis du tror, at der er tale om raketvidenskab, er der plads til forbedringer i dit verdensbillede. Der er nemlig ikke tale om noget svært og uoverskueligt, som det tager 30 år at uddanne sig til.

Det handler om ret simple ting, som alle, der kan læse og skrive ret hurtigt kan sætte sig ind i, hvis de beslutter sig for det. Lidt på samme måde som alle mennesker fra 10 år og opefter, kan sætte sig ind i funktionerne på en IPhone.

De vigtigste faktorer, og lettest tilgængelige  under

Genopbygningsprocesserne, er bl. a :

Mængden af den daglige motion.

Den personlige administration af søvnen.

Begge dele udgør de væsentligste brændstoffer, til at speede produktionen af nye nerveceller i din hjerne op.

Den menneskelige hjerne kan producere alt fra ca. 100 til 10.000 nye celler i døgnet. Om det skal være 100 eller 10.000, er ting som du rent faktisk selv kan bestemme og regulere, når du først opdager hvordan.

Derfor er der folk der har haft hjerneskader før dig, der har normaliseret hjernens funktioner meget hurtigere, end de der har siddet og ventet på et mirakel.  Denne side er rent faktisk skrevet, af en helt almindelig hjerneskadet fyr, der selv tog chancen og ansvaret, uden at vide om succes var mulig, eller om det var spild af tid.

Hvis du ønsker flere oplysninger om genopbygningen, kan du skrive til mig på email: guitarmanaros@gmail.com

Tilbage til forsiden